3 sierpnia 2015

CO TAK NAPRAWDĘ JEMY?

Nawet jeśli żywność wydaje się być zdrowa, to wiele z artykułów spożywczych zawiera szkodliwe substancje, które dostały się tam np. w procesie obróbki.

Takie substancje używa się do zapewnienia długiego terminu spożycia, zabijania owadów i chwastów lub nadaniu intensywnego aromatu. Wiele z tych substancji zostaje w naszym organizmie i wywołują poważne choroby.

Aromat maślany atakuje płuca
Diacetyl to substancja nadająca żywności maślany aromat. Podczas podgrzewania wydziela on zwężające przewody oddechowe opary. Przez to wymiana gazowa tlenu na dwutlenek węgla zostaje zaburzona i płuco ulega nieodwracalnym uszkodzeniom.

Słodzik atakuje serce
Słodzik czyli aspartam lub sacharyna. Pomimo tego, że ma słodki smak, nie dostarcza energii w postaci kalorii. Jeśli będziemy go jeść, na zmianę z normalnym cukrem to po jakimś czasie nasz mózg nie będzie wiedział, kiedy pochłaniamy fałszywą energię- bezkaloryczny słodzik, a kiedy rzeczywistą- wysokokaloryczny cukier. Słodki smak przestanie być wyznacznikiem dużej wartości energetycznej. Mózg będzie domagać się dużej ilości słodyczy, nawet wtedy kiedy do organizmu dostarczymy kaloryczny cukier. W wyniku tego będziemy przybierać na wadze i wzrośnie ryzyko zawału.

Akrylamid atakuje ciało
Akrylamid ujawnia się po upieczeniu lub usmażeniu żywności w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza. Potrafi on zmienić i uszkodzić materiał genetyczny, a to skutkuje rozwój nowotworu.

Cola atakuje kości
Kości składają się głownie z magnezu i wapnia, a kwas fosforowy zawarty w coli może utrudniać odkładanie się tych pierwiastków, przez co kości stają bardziej łamliwe i istnieje większe ryzyko osteoporozy. Tygodniowo 7% materiału kostnego jest odnawiana. Na proces ten w większym stopniu ma wpływ żywność, którą dostarczamy do organizmu. Dlatego szkielet jest bardzo narażony na dodatki do jedzenia.

Karmel atakuje krew
Karmel to brązowy barwnik. Powstaje on w wyniku podgrzania cukru oraz dodania przyspieszaczy reakcji. Karmel amoniakalny zawiera toksyczne składniki, które prawdopodobnie są odpowiedzialne za spadek liczby limfocytów. Oficjalnie mówi się, że karmel nie ma wpływu na przemianę materii. Jednak zaleca się ostrożność przynajmniej w przypadku karmelu amoniakalnego.

Dwusiarczyn sodu atakuje jelito
Dwusiarczyn sodu znajduje się np. w puree ziemniaczanym i suszonych owocach. Jest on niebezpieczny, jeśli przyjmujemy go w dużych ilościach. Powoduje on zespół nieszczelnego jelita. Śluzówka jelita staje się przepuszczalna, a substancje obce przedostają się do układu krążenia i wywołują choroby.

16 komentarzy:

  1. Twój blog jest naprawdę pomocny. Tyle nowych rzeczy się już dzięki tobie nauczyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam połowy z tych rzeczy. Ale prawda jest taka, czy jest jeszcze coś nienapakowane chemią, o ile sami tego nie wyhodujemy? Niestety, coraz więcej takich rzeczy dostaje się do sprzedaży, mam nadzieję, że za jakiś czas znikną z rynku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem zastanawiam się,czy jest jeszcze coś, co możemy zjeść z pewną świadomością, że jest zdrowe. Już nawet owoce są pryskane różnymi świństwami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawda jest taka, że trzeba uważać na to co jemy. Powinniśmy czytać skład i wybierać takie produkty, które nie mają sztucznych barwników itp. Od zawsze czytałem skład i wybierałem żywność, gdzie skład był najkrótszy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu przestałam jeść fast-foody i jedzenie przetworzone. Czuje się lepiej i widać to po mojej skórze i cerze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu zawsze trzeba czytać skład i wybierać produkty, które ten skład mają najkrótszy

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że zauważyłaś, że zwykle to co jemy wywołuje choroby. Lekarze często nie biorą tego pod uwagę

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupując produkt w sklepie nigdy nie można być pewnym co się je, bo nawet jeśli jest podany skład, to nie napiszą tam ,że dodają jakiejś toksycznej dla nas substancji ,żeby polepszyć sam, albo przedłużyć trwałość.Ni można być pewnym tego co się je, jeżeli samemu się tego nie zrobiło. Dzisiaj w każdym produkcie spożywczym jest chemia, bo tego wymagają normy unijne, dlatego prawdziwy rolnik na tym traci. Prędzej , czy później każdy z nas na coś zachoruje z tego czy innego powodu, nawet nie będzie wiadomo, czy to z natury, czy może z faszerowania si e tą chemią przez ostatnie 30 lat. Zdrowa żywność nie jest jeszcze dostępna na przeciętną kieszeń podatnika i raczej przez długi czas nie będzie, bo McDonald's też musi zarobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Warto wiedzieć , bardzo pomocny blog , podoba mi się tematyka , poobserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Staram się ograniczać niezdrowe jedzenie, ale teraz to nawet warzywa i owoce nie wiadomo co w sobie kryją ;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Od zawsze piłem pepsi, choć wiedziałem, że jest niezdrowa. Można powiedzieć, że nałogowo piłem ten napój. Na szczęście udało mi się zerwać z tym nałogiem i dziś już po niego nie sięgam. Niestety prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach trzeba bardzo uważać na to co się je. Najlepiej samemu przygotowywać posiłki.

    OdpowiedzUsuń
  12. No jest to na pewno prawda.. Większość z nas patrzy na to co kupujemy, a nie na skład.
    Gdy weźmiemy swój ulubiony 'zdrowy' batonik i przeczytamy skład to 1/3 tego co tam pisze to jakieś dziwne słowa... hah... taka prawda..
    Bardzo fajny post ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Teraz każdy produkt w sklepie jest pełen chemii i chcąc nie chcąc spożywamy wiele szkodliwych substancji :/
    Twój post jest bardzo pomocny ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Super post! W przyszłości planuje zostać dietetykiem i tego typu post strasznie mi się podobają ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepiej jeść wszystko naturalnie wykonane/ wyhodowane w moim ogrodzie... :) Niestety nie zawsze jest taka może, a konsumenci totalnie nie czytają etykiet, są nieświadomi tego, co jedzą! Dobrze, że powstają takie notki jak ta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A co teraz nie je płuc czy serca? Nawet te naturalne rzeczy szkodza bo mają w sobie wiecej tłuszczów naturalnych np jajka - robisz z nich pyszne ciasto które zamiania się w morderczy cholesterol . :/

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze dziękuję :)