25 kwietnia 2016

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE OLEJU KOKOSOWEGO

Olej kokosowy jest uznawany za superfood. Posiada on wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i organizm. Możemy go stosować w kuchni, ale również jako kosmetyk, więc naprawdę warto włączyć go w swoje codzienne życie.

Właściwości

Olej kokosowy jest dobry na odchudzanie. Produkt ten nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu. Jest on wykorzystywany do produkcji energii, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przyspieszyć metabolizm, kliknij tutaj.

Olej kokosowy jest bardzo sycący. Przez długi czas nie czujemy głodu, więc w ciągu dnia spożywamy mniejszą ilość kalorii.

Jest dobry dla sportowców. Zmienia się w łatwo przyswajalną energię, która jest potrzebna podczas uprawiania sportów. Pomaga również w budowaniu tkanki mięśniowej.

Kwas laurynowy, który jest zawarty w oleju koksowym, pomaga w leczeniu równych zakażeń. Ma on działanie anty- grzybiczne, anty- wirusowe oraz anty- bakteryjne. Eliminuje on szkodliwe patogeny (bakterie, wirusy), więc zapobiega zakażeniom.

Zmniejsza ryzyko chorób serca oraz poprawia poziom cholesterolu. Tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Dodatkowo poprawia poziom krzepnięcia krwi i wydajność antyoksydacyjną. Dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób sercowo- naczyniowych.

Polepsza funkcjonowanie mózgu u osób z chorobą Alzheimera. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym zwiększają stężenie ciał ketonowych w mózgu. Stają się one alternatywnym źródłem energii. Dzięki temu poprawia się funkcja poznawcza u osób z tą chorobą.

Produkt ten zawiera kwasy tłuszczowe, które posiadają właściwości odżywcze i lecznicze. Olej kokosowy składa się prawie w 90% z kwasów tłuszczowych. Jest to bogate źródło tłuszczów nasyconych, które nie są, jak dotąd sądzono, szkodliwe. Olej kokosowy ma lecznicze działanie na system nerwowy.

Usprawnia on wydzielanie insuliny i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu zapobiega insulinoodporności oraz cukrzycy.

Zastosowanie w kuchni
  • Możemy go stosować do smarowania pieczywa.
  • Zamiast oleju roślinnego możemy używać go do pieczenia i smażenia
  • Olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze 26 stopni, więc śmiało możemy go dodawać do sosów sałatkowych i dressingów
  • Po dodaniu łyżeczki oleju kokosowego do kawy uzyskamy kokosowy posmak
  • Możemy dodawać do go smoothie
  • Możemy z niego stworzyć zdrowszy majonez- pół na pół z oliwą z oliwek
  • Łyżeczka oleju kokosowego zapewnia energię i zmniejsza apetyt
  • Zjedzony z witaminami pomaga im się wchłonąć
  • Spożywanie oleju koksowego reguluje pracę tarczycy
  • Możemy z niego zrobić masło orzechowe na bazie oleju kokosowego

Zastosowanie w kosmetyce
  • Po zmieszaniu z cukrem otrzymamy peeling do ust
  • Możemy go stosować jako naturalny dezodorant
  • Idealnie sprawdzi się jako odżywka do włosów, jak również jako preparat do zabezpieczenia końcówek
  • Możemy go stosować do demakijażu oczu
  • Pomaga w leczeniu trądziku, bowiem działa antybakteryjnie
  • Możemy go używać jako krem na suche stopy
  • Stosowany regularnie zapobiega rozstępom, jak również zmniejsza widoczność już tych istniejących
  • Możemy nim wzmocnić rzęsy oraz paznokcie
  • Pomaga goić rany
  • Smarując nim usta, otrzymamy idealny błyszczyk oraz balsam do ust

Olej kokosowy występuje w dwóch postaciach: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy jest specjalnie wybielany, odkwaszony i pozbawiony kokosowego posmaku. Jest on znacznie tańszy, jednak pod względem właściwości odżywczych kompletnie bezużyteczny. Najlepiej stosować go w kosmetyce. Olej kokosowy nierafinowany, nazywany często extra virgin jest tłoczony na zimno. Ze względu na jego wyższą cenę, ale również cenne właściwości odżywcze, najlepiej stosować go do przyrządzania posiłków.

17 komentarzy:

  1. Mam w domu, używam do olejowania włosów właśnie ;D Ale nie sądziłam, że ten olej ma AŻ TYLE zastosowań! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama używam oleju kokosowego już od dawna i jest naprawdę świetny! Taki mały słoiczek, a tyle zastosowań ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że napisałaś jaka jest różnica między olejem rafinowanym a nierafinowanym. Od pewnego momentu chciałam go kupić, ale właśnie nie wiedziałam, który wybrać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow nie wiedziałam, ze olej kokosowy jest aż tak zdrowy i użyteczny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Flawless Bananaa28 kwietnia 2016 21:22

    Już od dłuższego czasu stosuje ten olej i jestem naprawdę z niego zadowolona <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super post kochana! nie wiedziałam,że ma tyle właściwości! , dzisiaj sobie kupię!! nie mogę się doczekać :-))) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Duuużo o nim słyszałam, muszę go kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja używam do twarzy i włosów, oraz czyszczenia pędzli. Kocham olej kokosowy!
    Buziaki ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ten olej ma dużo zastosowań! Mam w planach go kupić :) Bardzo przydatny post!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupię jak tylko będę w sklepie, super wpis

    OdpowiedzUsuń
  11. W pogoni za ideałem3 maja 2016 09:51

    Ja mam zamiar kupić sobie olej kokosowy :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. oo kurcze mojej siostrze by sie cos takiego przydało

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam za jego wszelakie zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Używalam kiedyś do pieczenia, sprawdził się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Planuje już od kilku tygodni kupić właśnie olej kokosowy. Po przeczytaniu tego wpisu wiem na pewno, że to będzie dobra decyzja! Muszę wypróbować połączenie z cukrem jako peeling.

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę w końcu w niego zainwestować! :d

    OdpowiedzUsuń
  17. najlepszy olej ever ;) bardzo dobrze się na nim smaży a dania są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze dziękuję :)